Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев

...
Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев
Коментари Харесай

Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство

Президентът Румен Радев разпореди на кандидата за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление.

Държавният глава определи през вчерашния ден ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател . След измененията в Конституцията за длъжностен министър председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

" Партиите, които не съумяха да обезпечат устойчиво ръководство, съумяха да лимитират оптимално пълномощията на президентската институция, като ги слагат в тясна рамка. Направиха го чисто механично ", съобщи президентът президентът.
 БГНЕС
" За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в рецесия не е задоволително да си част от администрацията да смениш офиса си с този на министър-председател, а да имаш психическата настройка и подготвеност да се заемеш с тази сложна задача. Страната ни се оказа на прага на невиждана конституционна рецесия ", добави Радев.

" До 7 дни считам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен. Очаквам най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет , тогава ще поканя и на съвещания политическите партии ", акцентира Радев. " Очаквам кабинет, който да е оптимално политически безпристрастен, който да работи в полза на българските жители и България ", сподели още президентът.

" Това е мъчно решение, само че каква беше алтернативата, защото аз останах финален, който може да осъществя процедурата? Алтернативата беше да хвърлим страната в конституционна рецесия с неразбираеми последствия. Те щяха да бъдат доста зле. С отговорност подобавам към написаното в конституцията и ще го извърша ", съобщи от своя страна Димитър Главчев.
 БГНЕС
" Заявявам, че ще показва състав на държавно управление, равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени специалисти ", акцентира той.

" Ще направя по този начин, че да не се срамувате при сключване на указа за държавно управление. Наясно съм, че функционалността на служебното държавно управление е образуване на почтени избори, само че главната функционалност на ръководството е да усъвършенства живота на жителите. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. Ще показва претендентите и на политическите сили. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно ", безапелационен е Главчев. 

Президентът взе това решение откакто поредно в границите на два дни беседва с всички лица, които могат да заемат поста съгласно последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков , с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов , Радослав Миленков и Андрей Гюров , както и с номинираният за длъжностен министър председател ръководител на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева .

В листата с евентуалните претенденти беше и омбудсманът Диана Ковачева , която разгласи, че следва да подава своята оставка пред Народното събрание, защото скоро ще постави клетва като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният министър председател би трябвало да предложи състав и конструкция на служебното държавно управление , което ще бъде назначено от президента. След това би трябвало да бъдат планувани нови парламентарни избори в двумесечен период.

Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори , гласи член 99 от главния закон.



В петък депутатите одобриха в незабавен порядък, че назначеният за длъжностен министър председател употребява неплатен отпуск от досегашната си служба по време на своя мандат.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР